Gecgp d.o.o.
  • Telefon: 051-508-196
    Fax: 051-508-197
  • Email:
    gecgp@gecgp.hr
  • Lučička cesta 3
    Lučice, Delnice
Natrag

GEC d.o.o: Tradicija prerade plastičnih masa i projekti OIE

Plešce, 13. travnja 2012. – Među najznačajnijim gospodarskim subjektima ne samo u dolini Čabranke već i na cijelom području grada Čabra svakako se nalazi poduzeće GEC d.o.o. Plešce specijalizirano za izradu plastične ambalaže s tradicijom preko 40 godina u preradi plastičnih masa.

Osnovna djelatnost je izrada plastične ambalaže od LDPE materijala, a obuhvaća sve vrste vrečica, folija i tisak na ambalažu. Dugogodišnje iskustvo i prilagodljivost tržištu osnovne su pretpostavke uspjeha kao i zadovoljstva kupaca. Poduzeće posjeduje certifikat kvalitete ISO9001:2000 od 2004. godine. Trenutno je zaposlenih 14 djelatnika, a na čelu tvrtke nalazi se Irena Gec Andlar mag.oec.

Poduzeće Gec d.o.o. Plešce svoju djelatnost izrade plastične ambalaže nedavno je proširilo i na proizvodnju električne energije. Tijekom siječnja na krovu proizvodnog pogona u Plešcima izgrađena je i puštena u pogon jedna od prvih Sunčanih elektrana u Hrvatskoj snage 20 kw. Godišnje će proizvoditi oko 20.000 kWh ovisno o broju sunčanih sati. Bez obzira na administrativne poteškoće od ideje do realizacije proteklo je tek nekoliko mjeseci. A u planu je i izgradnja vlastitih elektrana ali i usluga projektiranja i izgradnje sunčanih elektrana za druge korisnike putem novoosnovanog poduzeća Solar model d.o.o. koje je već nominirano za nagradu Greenovation – Najbolji menadžer hrvatskog zelenog gospodarstva.

Svjesni mogućnosti koje pruža proizvodnja električne energije putem sunčanih elektrana između poduzeća Solar model d.o.o. i stranog partnera, dogovorena je zajednička suradnja na području izgradnje sunčanih elektrana u Hrvatskoj. Na taj način uključili smo se u novu djelatnost i među rijetkima su u Hrvatskoj koji perspektivu razvoja vide u novim obnovljivim izvorima energije, toliko potrebnim ne samo gospodarstvu već i u svakodnevnom životu. Sunce je neiscrpan izvor besplatne, čiste, energije, a na nama je da tu energiju iskoristimo na najbolji način i to proizvodnjom električne energije putem fotonaponskih solarnih sustava koji rade na principu pretvaranja dnevne svjetlosti u električnu energiju. Srce elektrane predstavljaju serijski povezani fotonaponski moduli koji sunčanu energiju pretvaraju u električnu energiju. Solarni moduli proizvode istosmjernu struju a jedna od važnijih karakteristika svih komponenti je dugi životni vijek što omogućuje dugoročan povrat investicije u sunčanu elektranu i potpuna mogućnost recikliranja nakon demontaže.

O tome kakva je ekološka vrijednost sunčanih elektrana pokazuje slijedeći primjer: Sunčana elektrana snage 10 kw ( može se montirati na gotovo svaki krov obiteljske kuće) proizvodi godišnje oko 11.190 kWh, što je dovoljno za 3 kućanstva, pri tome se uštedi 6,7 tona CO2. Obično se postavljaju na krov kuće s orijentacijom na jug, na ravne ili kose krovove, a rok povrata investicije je 6-8 godina, što u konačnici predstavlja godišnju kamatu oko 10-12%. Primjer sunčane elektrane od 10 kw pri prosječnoj količini sunčanih sati daje prinos od cca 35.000 kn (5000 EUR) godišnje, uz početni ulog od cca 210.000 kn (30.000 EUR). Solarna energija danas više nije samo za privilegirane: svi koji žele djelovati odgovorno za svoju budućnost i za buduće naraštaje, sada su u poziciji da započnu doprinos ugradnjom materijala neškodljivih za okoliš, maksimalno energetskom učinkovitošću te značajnom uštedom troškova održavanja i energije. Postoje dva osnovna sustava, mrežno vezani i autonomni, a osnovna razlika među njima je što mrežni sustavi ne akumuliraju energiju nego je predaju u električnu mrežu distributera (HEP) uz povlaštenu otkupnu cijenu, dok autonomni sustavi spremaju energiju u solarne baterije i pružaju mogućnost korištenja prema potrebi, primjenjuju se na vikendicama, udaljenim objektima bez mogućnosti priključka na mrežu. I jedan i drugi sustav može biti prilagođen prema potrebama bez ograničenja u jačini sustava.

Inicijativa koja je pokrenuta iz doline Čabranke, poduzeće GEC d.o.o. okrenula je novim, do sada neutabanim stazama i svjesni su posla koji ih očekuje u narednom razdoblju, no ne sustaju jer znaju da su na pravom putu, a to će se vjerujemo pokazati u narednom razdoblju.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS